Isı Kazancı / Soğutma Yükü Hesabı
Merhaba Arkadaşlar;
Kış ayları için yapılan ısı kaybı hesabı; içerideki sıcak havanın dışarıya olan ısı akışını hesaplamak için kullanılır. Bunun için içerideki havanın sabit bir sıcaklıkta olduğu kabul edilirse, dış hava iç havadan daha düşük bir sıcaklıkta olduğundan içerideki sıcak hava dışarıdaki soğuk havaya doğru akar. Bu durumda bir ısı kaybı söz konusu olur. Yazın ise dış hava sıcaklığı iç hava sıcaklığından daha fazla olduğu için ısı akışı dışarıdan içeriye olacağından kışın ısı kaybının tersine, yazın ısı kazancı meydana gelir. Bu ısı kazancı yazın sadece sıcaklık farklarından dolayı olmaz. Güneş radyasyonu ısı kazancı hesabını çok önemli bir şekilde etkiler. Kışın hava genellikle bulutlu olacağından güneş radyasyonu hesaba katılmaz. Yalnızca yönlere göre değişik arttırımlar ile hesaba konur. Güneş radyasyonu etkisi yılın tüm aylarında ve saatlerinde, dış hava sıcaklıklarının değişkenliği ve güneş ışınlarının taşıdığı ısı miktarlarının değişken miktarlarda olmasından dolayı farklı şekilde olur. İsı miktarlarının ay, gün ve saatlere göre farklılık göstermesi sebebiyle ısı miktarı, ısı kaybı hesabında olduğu gibi daimi rejimde hesaplanamaz. Isı kazancı miktarı, aylara ve günlere göre ısı kazancı miktarının farklılık göstermesinden harici, mahal içindeki insan, elektrikli cihazlar ve aydınlatma yüklerininde çeşitli saatlere göre farklı miktarlarda olması da ısı kazancı hesabı analizinin el ile yapılmasında zorluk oluşturur. Bu yüzden yük zamanının bulunması ve yüklerin derlenmesinde bilgisayar kullanmanın daha pratik olduğu ortaya çıkmaktadır.
Komfor şartlarının korunması için hacim içine sevk edilen havanın, hacmin ısı kazancının tümünü soğutması gerektiğinden toplam ısı kazancının aynı zamanda toplam soğutma yüküne eşit olacağı düşünülebiür.Gerçekte soğutma yükü ile toplam ısı kazancı arasında belirli bir fark olabilir. Bu fark; bizzat yapı bünyesi ile hacim içindeki eşyaların bir miktar ısıyı absorbe etmeleri ve daha sonra bu ısıyı bırakmaları sonucu oluşur. Bu ısı birikimi etkisi göz önüne alınacak olursa, ekonomik kapasiteli bir cihaz seçimi için önemli bir faktör olacaktır.
Soğutma yükünün hesaplanmasına etki eden çok sayıda etken vardır. Bunlar birbirleri ile karmaşık şekilde bağlı bulunduklarından hassas olarak tayinleri güçtür. Soğutma yükünün kısımları 24 saatlik zaman boyunca bir yapının yük analizinin yapılmasında dikkat gerektirir. Özellikle zonlara ayrılmış bir yapıda mahal yüklerinin en büyük olduğu zamanlar genellikle farklıdır. Böyle zamanlarda cihaz seçimindeki ekonomik görüşler en başta dikkat edilecek bir etki faktörü olmalıdır.
Aşağıda anlatılacak hesap yöntemi hem duyulur olarak hemde gizli olarak ısı kazancının ani olarak bulunmasında fayda sağlayacaktır. Isı kazancının hesaplanması bölümler halinde incelenecektir. Bunlar aşağıda maddeler halinde verilmiştir.
1. Duvar ve çatılardan meydana gelen ısı kazancı
2. Camdan (Pencereler ve kapılar) gelen ısı kazancı
3. İç bölmeler, tavan ve döşemelerden gelen ısı kazancı
4. Havalandırma için alınan dış havadan ısı kazancı
5. insanlardan meydana gelen ısı kazancı
6. Aydınlatmalardan oluşan ısı kazancı
7. Elektrikli cihazlardan oluşan ısı kazancı
Duvar ve çatılardan meydana gelen ısı kazancı ile camdan gelen ısı kazancı güneş radyasyonu ile alakalı olduğundan öncelikle güneş radyasyonu etraflıca incelenmelidir.
Bir dahaki yazımızda bu hususları irdileyiceğiz. Hoşcakalın.