Yangın

Yangın Tesisatı Projelerine Başlamak için Gerekli Ön Hazırlıklar..

 

Merhaba arkadaşlar;

Mekanik Tesisat alanında bilgi ve düşüncelerimizi paylaştığımız blog sitemiz tesisatgünlüğü.com da bugünkü yazımızı yangın tesisatına ayırmayı istedik, yazılarımızın genel hatlarını sizin istekleriniz, soru, görüş ve önerileriniz sonucunda şekillendiriyoruz, Bizleri takip etmeyi, eleştirmeyi ve dostlarınıza tavsiye etmeyi ihmal etmeyin.

Daha önceki günlerde mekanik tesisat projelerine başlamak için gerekli ön hazırlıklarla ilgili bir iki yazımız olmuştu, Mekanik tesisat çözümlerinin yapılar için bir bütün teşkil etmesi gerektiğini hatırlatır, gerekiyorsa eski yazılarımıza göz atmanızı tavsiye ederiz.

Yangın tesisatları için genel geçer yöntemler, NFPA ve TÜYAK yönetmeliklerinde açıkca anlatılmasına rağmen, uygulamada karşılaşılan zorluklar ve konunun detaylarının çok derin olmasından kaynaklanana sebeblerle, taban tarafından uygulanamıyor. Bu yayınlarda geçen yöntemlere ek olmak üzere sprinkler tesisatları için yapılması gereken bir kaç ön çalışmayı sizlerle paylaşmak istedim.

Projenin başlangıç aşamasında, mekanikci, mimar ve mal sahibinin kararları ile ve standartlarda belirtilen minumum koruma önlmleri göz önüne alınarak risk analizi yapılır.

NFPA ve TÜYAK yönetmeliklerinde tavsiye edilen bina tehlike sınıfının belirlenmesi.

Tehlike sınıfının işaret ediceği sprinkler tesisat sisteminin seçilmesi.

Belirlenen Tehlike sınıfı ve seçilen sprinkler tesisat sisteminin izin verdiği ölçüler ile sprinkler yerleşiminin belirlenmesi.

Yerleşim sonrasında, mahallerin detaylı analizi ve kullanma amaçları ile tefrişatlarıda göz önünde bulundurularak sprinkler yerleşiminin lokalize edilmesi ve gerekiyorsa uygulama tipine göre sprinkler tiplerinin değiştirilmesi.

Tespit edilen donelerin ışığında açılacak maksimum sprinkler sayısının tespiti.

Açılacak sprinkler sayısına bağlı olarak ortama gönderilmesi gereken debinin belirlenmesi

Toplam debi değerinin seçilen tehlike sınıfı ve sprinkler tesisat tipine bağlı olarak tespit edilmesi.

İstenilen debi değerinin kullanma noktalarına ulaşması ve gerekli nozul ağzı basıncında olması için gerekli tesisat basınç düşümü değerleri ve pompa basma yüksekliğinin tespiti.

Birdaha ki yazıda buluşmak üzere, hoşcakalın..