Hastane Kliması, Havalandırma

Hastane Klima Santralleri..

Merhaba arkadaşlar,

Bir müddet ara vermek zorunda kaldığımız mekanik tesisat hususundaki günlük yazılarımıza bu yazımız ile bir geri dönüş yapıyoruz, Takibiniz ve desteğiniz için şimdiden teşekkür ederim. Günlük hayatın koşturması içerisinde sizlerle paylaştığımız bilgilerimiz, ve öğrenme sürecimize verdiğimiz bu küçük ara bizlere yeni konulara eğilme hususunda da bir yol gösterici oldu. Bugünkü yazmızın ana konusu hastane klima santralleri ve genel özellikleri

Hastane klima santrallerinin normal klima tesisatlarında en büyük farkı havalandırma ve iklimlendirme vasıtası ile virüs, bakteri, enfeksiyon, vb. hastane ortamında bulunan kirleticilerin ortamdan ortama veya sistemden ortama bulaşmasını önleyebilecek kapasitede bir hijyen standardının barındırması gerektiğinden oluşur. Genellikle konfor klimasında ortam içerisindeki sıcaklık ve nem değerleri, ortam içindeki hava hızı ve hareketleri sistem seçimi ve tasarımında etkin faktör olurken, Hastane klimasında bu faktörlere ek olarak ortamdaki partikül ve mikroorganizma sayısı ve çapı belirleyici kriterler arasında yer alıyor.

Hastane kliması tasarımında ve sistem seçiminde bir çok değerin belirlenen limitler içerisinde kalması gerektiğinden sistem tasarımı ve cihaz seçimi daha zor ve profesyonel bir süreç gerektiriyor.

Hastane klimalarında genel konfor alanları dışında özellikle hijyen gerektiren kısımlara hitap eden santrallerin sağlaması gereken temel özellikler arasında partikül ve mikroorganizmaların oluşmaması, birikmemesi, transferinin önlenmesi ve temizlik ile dezenfeksiyonunun yapılabilmesi bulunur.

Klims santralini oluşturan tüm bileşenlerin yüksek hijyen standardına uygun olması ve işletilebilmesi için temizlenebilir, temizliği ölçülebilir ve kontrol edilebilir olması ve tüm bu işlemler için yeterli miktarda servis alanı sağlanması gerekir. Santralde ve sistemde kullanılan tüm parçalarda sızdırmazlık sağlanmalı, bu sızdırmazlığı sağlayacak tüm elemanların işletme sırasında sağlığa zarar vermeyen malzemelerden seçilmesi, koku ve kimyasal gazlar çıkartmayan malzemelerden seçilmesine dikkat edilmelidir.

Hastane klima santrallerini oluşturan temel bileşenler arasında;

Emiş Hücresi,
Birinci filtre (G4),
İkinci filtre (F7),
Isıtıcı serpantin,
Soğutucu serpantin,
Buharlı nemlendirici,
Fan hücresi,
susturucu,
Son filtre (F9),
Çıkış hücresi

sayılabilir.

Birdaha ki yazıda buluşmak üzere, hoşcakalın..