Havalandırma, Proje Tasarımı

Kirletici Partüküllerin Ortamdan Uzaklaştırılması..

Merhaba arkadaşlar;

Bugünkü yazımda bazı kirletici partüküllerin ortamdan uzaklaştırılması için egzost hatlarında tercih edilebilecek hava hızları ile ilgili sizleri bilgilendirmek istedim. Bilgiğiniz üzere hava kanalı tesisatının bir disiplini olan egzost hatları tasarlanması ve projelendirilmesi ayrı bir önem ve tecrübe istiyor.

Özellikle kirli hava haricinde proseslere yönelik egzost hatlarının bileşenlerinden bazılarını Davlumbaz, Kanal sistemi, Filtreler, Egzost fanı olarak sayabiliriz. Yapılacak işin cinsine ve basınç sınıfına göre uygun kanal sistemleri, taşıyıcı ve destek elemanları ile fan tiplerinin seçilmesi ile ilgili daha önceki günlerde yazılarımız olmuştu.

Prosesin cinsine bağlı olmakla egzost edilebilecek kirleticiler genelde Buhar/gaz, duman, İnce hafif toz, endüstriyel tozlar, Ağız veya ıslak toz olarak sayabiliriz. Aşağıdaki tabloda çeşitli kirleticiler için tavsiye hava hızlarını bulacaksınız, Tabiki projenin genliği ve şartnamede daha önceden zikredilen hızlar yoksa baz alınabilecek değerler aşağıdadır.

 

Kirletici cinsi

Hava hızı (m/sn)

Buharlar, gazlar

5-10

Duman

10-13

Çok ince hafif toz

13-15

Kuru tozlar

15-20

Endüstriyel tozlar

18-23

Ağır tozlar

20-23

Ağır veya ıslak tozlar

23 ve üzeri

Bir dahaki yazıda görüşmek üzere, hoşcakalın..